Cranberry's en het Norovirus

Het Norovirus is een vervelende ziekteverwekker die het vooral gemunt heeft op mensen die langere tijd dicht op elkaar zitten. Doe eens een zoekslag door het nieuws van de afgelopen jaren en je ontdekt dat het Norovirus vooral toeslaat in verzorgingstehuizen en op cruiseschepen.
Het virus is zeer besmettelijk virus en veroorzaakt een ontsteking van het maagdarmkanaal, de zogenaamde 'buikgriep', en dat zorgt voor diarree en braken. Na een dag ben je gewoonlijk wel weer voldoende opgeknapt, maar voor kwetsbare patiënten kan het Norovirus toch echt levensbedreigend zijn. Per jaar raken ongeveer een half miljoen mensen geïnfecteerd met het Norovirus en die aantallen lijken jaarlijks op te lopen.

Er bestaan geen vaccinaties of medicijnen om een infectie met het Norovirus te voorkomen, te behandelen of te genezen. Geen wonder dus dat wetenschappers op zoek zijn gegaan naar oplossingen en kwamen uit bij cranberry's[1].

Het blijkt dat cranberrysap en de superkrachtige antioxidanten in cranberry's, de proanthocyanidines, in staat waren om een Norovirus effectief te bestrijden. Weliswaar gebeurde dat onder gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium en maakte men gebruik van een verwant Norovirus dat muizen ziek maakt, murine norovirus (MNV-1), maar toch is het een hoopvol begin.
De onderzoekers kwamen tot de voorlopige conclusie dat cranberrysap en de proanthocyanidines in cranberry's veelbelovend zijn als natuurlijke antivirale middelen die mogelijk kunnen worden benut voor de preventie en behandeling van door voedsel overgedragen virale ziekten.

Cranberrysap koop je natuurlijk hier.

[1] Su et al: The effect of cranberry juice and cranberry proanthocyanidins on the infectivity of human enteric viral surrogates in Food Microbiology – 2010

No comments:

Post a Comment